STS meeting and more - Reisverslag uit Mölndal, Zweden van Jelle Bosman - WaarBenJij.nu STS meeting and more - Reisverslag uit Mölndal, Zweden van Jelle Bosman - WaarBenJij.nu

STS meeting and more

Door: JelleBosman

Blijf op de hoogte en volg Jelle

23 Oktober 2011 | Zweden, Mölndal

Tjena,

Ben net terug gekomen van de STS meeting in Gothenburg, waar oude uitwisseling studenten en nieuwe elkaar ontmoeten. En ik kan je vertellen dat dat 1. heel raar is en 2. ongelofelijk tof is.

We moesten tussen 1600 en 1900 op het centraal station zijn, en ik was daar(natuurlijk) om 18.45. En dat moment, die paar minuten wachten, dat is echt heel heel awkward. Niemand kent elkaar namelijk, ik was de enige nederlander(daar). Iedereen wist niet wat ze moesten doen, dus het was stil. Heel stil.

Ongeveer een uurtje later gaat alles vlot en makkelijk. Nadat we een nogal flauw spelletje gespeeld hadden, (heb jij een broer? Heb jij een iphone? heb jij een hond? BINGO!), waren de meeste van ons aan praten over koetjes en kalfjes. Ik sprak(natuurlijk met duitsers) heeeeel kort over voetbal (haha you lost!) Een wrap later zaten we in een hostel in Slottskorgen. En(natuurlijk) was ik ingedeeld met tza germans. Leuk accent trouwens.

De groep bestond uit 6 Finnen, 4 Zweden, 2 Nederlanders, een meisje uit Ecuador, een Chinees, aantal Oostenrijkers en de rest was natuurlijk Deutsch.

Note: Deutsch klinkt als Dutch, So thats why they think I'm german!

Een van deze duitsers woont redelijk dichtbij mij(50 km) ((ik weet dat dat ver is voor NLse begrippen, hier is het heul dichtbij)) Kon het goed met hem vinden en ga waarschijnlijk binnenkort met hem uit hangen(mijn engels en nederlands lopen in elkaar over) Als mevrouw van Geel dit zou lezen zou ze zich diep schamen over mijn taalgebruik en mijn -dt constructies. Bij deze, het spijt me zeer, and I miss u alot!!

(Heb ik je al verteld dat ze in Zweden van sarcasme houden?)

Sterker nog, mijn Nederlands begint dramatisch slecht te worden. Sprak laatst met mijn eerste Nederlander in een winkel. Dialoogje: ''Can I order a kebabrulle?". "Yeah sure, where are you from?" "Im from Holland". "Oh Holland! Allesj gjoed?". Enigszins verrast antwoorde ik met "Eh, ja met jou?". Dit was helaas niet de Hollander die ik ontmoette, hij begreep er geen zak van las ik van zijn gezicht, waarna hij het volgende zei: "He's Dutch too!". Ik draaide me om, en zag een Hollander. EEN HOLLANDER. EEN ECHTE HOLLANDER. HALLALUJAH IK KAN WEER NEDERLANDS PRATEN MET IEMAND!!! Na the usual small talk, spreken we over 1.Nederland(hoe kwalitatief uitermate teleurstellend Nederland is) 2. Kanaleneiland, de Bijlmer,3. emo's, 4. kroketten, 5.waarom zweden zo veilig is, 6.hoeveel nederlanders er zijn in Gothenburg en 7.nog zo veel meer.

1. Nederland is onveilig, nederlanders zijn agressief, de politiek is(vul zelf maar in). De Nederlanders oordelen (zie 3. emo's) files.

2. Zoals ik al stelde is Nederland onveilig. En dit is gewoon een feit. Ga jij eens in Amsterdam uit, en problemen zoeken jou. Ga hier uit, en iedereen is je bff 4 eveah. Ze kennen hier geen Bijlmer, Kanaleneiland etc. Ja oké, ze vinden Angered heel wat, maar Damsco is toch eventjes iets serieuzer dan hier. ("Die broekies hier, haha").

3. Wij oordelen in Holland. Alot. Doe jij eens gek in Amsterdam en zie hoe mensen reageren. Ze gaan je gewoon aankijken, over je praten. Here they couldn't care less. Het maakt ze geen zak uit hoe je eruit ziet, iedereen is een potentieel iemand die naast je in de tram kan zitten(gevaar!), Ik bedoel, ik ben geen emo, ken geen emo, en heb geen enkele interesse om emo te worden, maar als je er wilt zijn, kan je het best hier zijn. Ze zijn hier trouwens allemaal een beetje mainstream ontwijkend. (was dat nederlands?)

4. Kroketten. Nou die mis ik niet. Ik hou niet van kroketten. Maar er is hier een cafe/snackbar, 't Amsterdammertje'. Daar gaan we zeker naar toe.

5. Zweden is veiliger omdat er ruimte is. Nederland is onveiliger omdat iedereen voor een plekje moet vechten.

6. Heel veel. Tip van mijn nederlandse meneer, praat geen poep over mensen in de bus, grote kans dat ze (stiekum) Nederlands zijn.

Maar eh, let's get back to business. STS meeting, Gothenburg.

Ik kan jullie allemaal aanbevelen om zoiets ooit in je leven te doen. Want het is zo geweldig om zoveel mensen met verschillende achtergronden te praten. Echt tof.

Een van de Zweden was vorig jaar in Amerika, en daar had hij een slecht gastgezin. Hij moest bijvoorbeeld zijn ontbijt en lunch zelf kopen. Hij mocht niets, en ze waren niet lief. Over alles zeuren enzo. En zijn Area Rep was de zus van zijn gast moeder. Complexe situatie.Dit doet me realiseren hoe getroffen ik het heb met mijn gastgezin. Ze zijn baas.

(schiet me net te binnen dat hij me vertelde over een uitwisselingsstudent die met een meisje uit wilde gaan, en die eerst met pappie moest praten. Pappie had een shotgun naast zich liggen. Om je een idee te geven over waarom je niet naar Amerika moet gaan. REDNECKS)

We waren het allemaal eens dat Zweden koel en afstandelijk zijn. No surprises there. Horror verhalen van een Fins meisje die maar geen vrienden kon vinden, ze negeerden haar gewoon. Terwijl ze zelf heel open is (zei ze) en Zweeds spreekt(vloeiend).

School was simpel, leraren vrienden en alles informeel.

We waren vaak in het STS hoofdgebouw, waar we film hebben gekeken, gedisscuseerd hebben en aten. Het hostel was een hostel.

Laatste dag gingen we naar het Universeum, waar we 1 uur konden blijven omdat de staff dat vond. Daarna beetje door Gothenburg gehobbeld,broodje gegeten etc. Omdat het voor mij niet zo boeiend was hoe laat ik de trein pakte (elk half uur, duurt 10 minuten)bleef ik nog rondhangen met de mensen die om 18.40 de trein moesten pakken. Dus gingen we poolen, wat tof was. Na het poolen doei-zeggen en naar huis. Vroeg naar bed was de bedoeling, (zei ik toen ik thuis kwam) want ik heb zo'n 10 uur geslapen in 2 dagen. Werd uiteindelijk toch (ietsje) later, 1 uur.

Ik zit er over na te denken om van school te veranderen. Niet omdat deze niet goed is, maar omdat het een ongebruikelijke school is en de reistijd is lang. Maar moet hier nog over nadenken want de mensen op school zijn wel tof, en moet overnieuw beginnen in een andere school en daar heb ik ook weer geen zin in.

Ben van plan om vanaf morgen elke dag aan mijn zweeds te gaan werken. Ik dacht dat alles veel simpeler zou zijn, en vanzelf zou gaan. Maar dat is dus niet zo, en ga nu wel echt beginnen met bikkelen.

Ga volgende week naar 2 feesten, o.a een halloween feest. Voel je niet bezwaard om een aantal mogelijke outfits voor te stellen, ik heb geen idee wat ik moet dragen. Liefst iets met NL..?

Ik zal een paar foto's toevoegen aan dit verslag, zodat je een idee hebt hoe alles er ongeveer uit ziet...