Dag 17, Dronken Zweden
Door: JelleBosman
Blijf op de hoogte en volg Jelle
18 September 2011 | Zweden, Mölndal
Het is een tijdje gelden dat ik voor het laatst wat heb geschreven. Word een lang verslag dus. Inmiddels ben ik bekend op school. Men begint door te krijgen dat ik dus geen zweeds spreek, en uit nederland kom. Hoewel ik al veel variaties op nederland heb gehoord, o.a Engeland en Duitsland. Misschien is het in het landsbelang dat ik hier ben, men denkt hier dat wij in Nederland Duits spreken. Ik ben hier om dat (weerzinwekkende) idee tegen te spreken.
De mensen beginnen enigszins los te komen. Ze komen met vragen als, (1)wie is een bekende nederlander(die WIJ ook kennen), (2)waarom er zo belachelijk veel mensen in zo'n klein landje wonen,(3) of Amsterdam gevaarlijk is en (4)of wiet nou eigenlijk legaal is en (5)zo ja, hoe duur die wiet nou is. En natuurlijk (6) hoe duur is een biertje in Nederland
De antwoorden(in volgorde van verschijning)
1. Hans Klok (homofiele Harry Potter die optreed met rondborstige dame in Las Vegas, onbekend bij de Zweden overigens) Geer/Goor (gek genoeg ook onbekend) Alle dj's op de wereld(beetje bekend). Komen zij met 'Maar wij hebben Swedish House Mafia'.
2. Ik kaatste de vraag terug, waarom wonen er zo weinig mensen in zo'n groot land. Geen antwoord.
3. Ja
4.Ja
5.Goedkoper dan in Zweden
6. 2.10 voor een fluitje @cafecens. Totale verbijstering, spontante ovatie, alle alarmsirenes gaan af, hallaluja, ik kom terug naar Nederland met 9,1 miljoen Zweden
Er wordt hier tijdens het schrijven een notitie gemaakt van een vervelende Zweed die alles wat hier staat met een verschrikkelijk accent napraat. Sgsgsgsgsgsgsgsgsgsgsch
Fietsen is volgens mijn rektor hier heel veilig. Misschien is dat waar, voor Zweedse begrippen. Voor Nederlandse begrippen zou ik het niet aanraden om hier uberhaupt op een fietspad te rijden met een auto. Werd me door de rektor verteld dat ik het best kon fietsen naar school. Geen denken aan. Levensgevaarlijk. En trouwens, ik heb het al zwaar genoeg om die (**^*&%) heuvel elke dag op te fietsen. Het regent/waait standaard als ik terug fiets.
Over mijn gastgezin heb ik veel te vertellen. Zoals dat mijn gastzusje te veel energie en doorzettingsvermogen heeft(voor de tv staan als je HEEL graag TV wilt kijken, en dat voor 30 minuten lang). En van Justin Bieber houdt. Bieberfever. En ze is nogal gek op zichzelf. Niclas speelt veel(heel)veel op zijn computer. Slaapt 6 uur op een dag. Veel ruzie met Sabina(=gastzusje). Begrijpelijk. Veronica en ik spelen af en toe COD. 1 vs 1. Ik win eigenlijk altijd, wat natuurlijk leidt tot leugens. 'You cheated', of 'You lost'. Yeah right. Patrik en ik praten veel, wat soms erg lastig is omdat zijn Engels soms gebrekkig is. Maar hij doet erg zijn best, en is erg aardig en open. Ann is erg vrolijk en aardig, maar als ze gestresst is, is ze gevaarlijk. Dit gebeurt als Niclas en Sabina naar Jujutsu moeten, het eten nog niet klaar is, Sabina flipt, Niclas flipt etc. Chaos.
Zonder mijn nieuw verkregen laptop, had ik mijn portaal naar Nederland, en eigenlijk naar alles, gemist. Deze laptop is zo belangrijk voor mijn dagelijkse dingen, dat ik niet zou weten wat ik zou doen zonder. Ik besef nu hoe afhankelijk ik eigenlijk ben van internet/computers. Alle data die ik heb, staat in de laptop, de laptop, het centrum van informatie. Mijn dank gaat dan ook uit naar mijn broer Peter en zijn vrouw Viola, mijn sponsers m.b.t de laptop.
Gister ben ik samen met Alex, mijn 25%ghanese/25%Indiase/50%Chileense vriend, Simon en twee andere waarvan ik bang ben dat ik de naam niet kan spellen, uit geweest. Nou, niet uit uit, maar eerder uit. Zijn naar Alex's huis gegaan(heeft eigen huis) en hebben daar beetje niets gedaan. Nooit gedacht dat het zo gezellig zou zijn. Weer nieuwe mensen ontmoet, vrienden gemaakt. Over politiek gesproken(ja joh?), PVV, zie voorgaande vragen, over Egypte, Iran, noem het. Mensen zijn hier wat bewuster met de wereld om zich heen bezig, men leeft met de ogen open, en niet,zoals wij in Nederland vaak doen, enigszins verscholen achter onze grenzen.
Toen we terug wandelden naar de tram in Brunnsparken, kwamen we een aantal dronken Zweden tegen. En het stereotype klopt, als een Zweed drinkt, dan drinkt Hij om dronken te worden. Een jochie van een jaar of 10 stond om half 12 s'avonds op een accordeon te spelen in het grootste winkelcentrum van Goteborg(raar om een plek die altijd vol staat zo leeg te zien staan). 3 Ongelovelijk dronken Zweden stonden om hem heen te dansen. Met passie.(Dronken)breakdancen. (Dronken)tapdansen. (Dronken) Mc Hammer dansje. Etc.
20 minuten en 2 cheeseburgers later, zit ik in de tram terug naar Molndal. De tram zit relatief vol, en men is vrolijk. Heel vrolijk, men is dronken. Mijn tram deel tegen de volgende, wie kan het hardst zingen. Beiden konden hard(en vals) zingen.
Coop is trouwens een Zweedse supermarkt. Shell, Heineken, Unilever en G-star zijn hier grote merken, maar niemand weet dat het Nederlands is. (herriner wat ik zei over landsbelang) Net als dat Goteborg door de Nederlanders is gebouwt. Wat volgens een klasgenoot komt omdat wij de goedkoopste arbeidskracht waren(haha..) Saab hebben ze ons gegeven, want dat ging niet goed, wisten ze hier al, wij niet. Saab fabrieken hier in Goteborg zien er trouwens zielig uit, soort lege loodsen.
Voor zover ik weet is de crisis hier niet al te hard ingeslagen. Men zeurt niet(zoals wij constant doen) over een lui Griekenland/een ijdel Italie/etc. Men heeft het hier goed. Zoals jullie allemaal weten verdient men in Zweden gemiddeld 4-5 duizend euro meer dan in Nederland. Dat is ook goed te merken, het is een platte samenleving. Geen Amerikaanse toestanden hier, gewoon normaal doen lijkt het motto te zijn. En vooral niets zeggen tegen elkaar in de tram.
De antwoorden(in volgorde van verschijning)
3. Ja
4.Ja
5.Goedkoper dan in Zweden
18 September 2011 - 17:02
Daphne:
Leuk jel! :) -
18 September 2011 - 17:33
Nikki:
echt leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt jelle!
18 September 2011 - 18:49
Jelle Bosman:
tack så mycket -
18 September 2011 - 21:32
Stijn Ui:
Lache man -
20 September 2011 - 14:43
Thomas:
Als een zweed (nederlander) drinkt dan drinkt hij om dronken te worden -
20 September 2011 - 17:58
Ymkje:
Nee, ik ga met de trein. Kost bijna 5 uur vanaf stockholm, maar zie ik ook weer wat van Zweden :) -
21 September 2011 - 23:27
Bart Volmer:
hee man, zo te horen heb jij het lekker daar! ja ik weet ook niet waar al die geniale vragen vandaan komen maar ik heb ze hier ook! ik ben er dus ook achter gekomen dat wij HEEL VEEL met gggggggg praten! ga er maar eens op letten :P
spreek je snel man
xx from New Zealand -
22 September 2011 - 10:54
Joris:
Hej Jelle,
Även du lära dig svenska?
med vänlig hälsning
Joris -
22 September 2011 - 12:17
Jelle:
Jag lära Svenska, men det där är plågsam. Sverige är mycket ansenlig.
med vänlig hälsning
Jelle